Brodovi i pomorstvo

Forum about ships and maritime travel
 
Početna stranicaPočetna stranica  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Obnova Hrvatskih luka

Go down 
Autor/icaPoruka
karabin

avatar

Join date : 06.06.2009
Lokacija : u gvardiji

PostajNaslov: Obnova Hrvatskih luka   ned lip 14, 2009 1:15 pm

Čitajući posteve o hrvatskim lukama vidim da se u posljednje vrijeme mnogo radi i ulaže u obnovu hrvatskih luka barem sto se tiče putničkog prometa. U Rijeci je pred otvaranjem novi putnički terminal koji će prometno biti spojen na riječku zaobilaznicu pa dalje na autocestu A1. U Zadru je putnička luka premještena u luku Gaženica koja je direktno spojena na A1.Dubrovnik jje već spreman za prihvat megacrusera i ro-ro putničkih brodova još se samo čeka da autocesta stigne do njih. Pitam se sto se u Splitu radi oko riješavanja prometnog kolapsa u luci za vrijeme ljetnih mjeseci.Nije li malo ,oprostite na izrazu"glupo", graditi nova pristaništa u luci a ništa ne poduzimati po pitanju dolaska i odlaska u luku.Jedini plus sadašnjem stanju dajem blizini željezničkog i autobusnog kolodvora,no što je sa ro-ro prometom. Zasigurno nije ugodno kada po pasjim vručinama morate sjediti u autu jer je neki sleper ili autobus zapeo u luci. Nije li došlo vrijeme da se ro-ro promet preseli na neko bolje mjesto sto se tiće blizine glavnih državnih cesta a da se sadašnji prostor bazira samo na putnike koji dolaze katmaranima,cruserima,ili nekim manjim trajektom.
Dali netko ima kakove informacije sto se tiče toga?
[Vrh] Go down
PORT SPLIT

avatar

Join date : 28.12.2008
Age : 34
Lokacija : SPLIT

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   pon lip 15, 2009 3:08 pm

Obnova luke Split "traje" vec od 2004. godine!! Jedino sto se napravilo jest produzenje gata sv. Petra!!! Ostalo je sve isto!!! U planu je izgradnja vanjskih vezova!!! Podijeljeno je u dvije faze! Prva faza je izgradnja dva vanjska veza za lokalni promet, dok druga faza planira gradnju velikog veza za mega kruzere!!! Sve je to divno i krasno, ali to je vec godinama u planu, ali se nista nije napravilo!!! napravljeni su svi planovi, imaju lokacijsku dozvolu, gradevinsku i imaju financijsku strukturu!!! Ali bivsa gradska vlast u svojim planovima nije imala takve zamisli sta se tice sredivanja luke tako da je tu zapelo!!! danas je u splitu nova vlast koja to napokon sve promijeni!!!

mislim da ako vec se gradi mega luka da bi se pod hitno morao promijeniti ulaz i izlaz iz luke!!! U luku se ulazi kroz jednu traku!!! zamislite guzvu kada automobili, autobusi, sleperi,... voze samo u jednu traku!!! A da stvar bude jos gora, druga traka iz suprotnog smjera ne sluzi nicemu, nego samo za autobuse!!! Ulaz u luku je zanci katastrofalan!!! sama luka je dobro sredena, moze stati veliki broj automobila po gatovima!!! Kada udete u luku napravili ste 80 posto posla!!!

Izlaz je takoder los!!! Opet samo jedna uska traka koja jednim dobrim dijelom prolazi kroz dio bacvica!!! Kroz tu ulicu se takoder moze napraviti dupla traka!!!

Nadam se da ce sve to rijesit, jer ako ne rijese ljeti ce uvijek postojat problemi!!!
[Vrh] Go down
FRED

avatar

Join date : 02.03.2008
Lokacija : Split - Hvar

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   pon lip 15, 2009 11:26 pm

Pa ni baš sve isto, a si zaboravi da su na lukobranu bile vezane Pomgradove maone. Onda su napravili kocke na vezovima za SG i Vis. Pa su produžili gat Sv. Petra i tamo je sad jedan novi vez za trajekte. Pa kocka na vezu od carine. Prij kad su se krcali šleperi tribalo je zaustavi cili promet na ciloj cesti.

Mislim da je Splitska luka sada OK, za razliku prije nekoliko godina kada je bila užasna. Slažem se da je izlaz kroz Bačvice najgori, zamisli kada dođe jedan ˝Hrvat˝ sa 130 auta i svi u isto vrime prolaze kroz one uličice. Ali sriča ni puno daleko jer več od 2. PP je poljička pa je šire. Dolazak u luku ni puno problematičan kad oni dole nemaju dostavu pa ostave kombije nasrid ceste. I ne dolaze auta u grupi nego pomalo jedan po jedan. Sve je lako kad je dovoljno velikih trajekta pa ne ostaje puno auta u luci.
Za luku u Splitu bi bilo idealno rješenje tunel od bolnice Firule pa do Luke (ništo slično ko u Šibeniku). Ali to se još niko ni siti od političara. Sadašnja luka je dobra i prilično pregledna možda mi fali malo sadržaja (butige, suvenirnice, agencije i sl.) i recimo nika nadstrešnica na gatu Sv. Petra (Bračani kad čekaju trajekt imaju lipi terminal, a Hvarani i Višani ništa a daleko je do terminala). I možda jedan gat onde (neznam koji je to vez) di staje ˝Šoltanka˝ kad plovi za Drvenik.
[Vrh] Go down
PORT SPLIT

avatar

Join date : 28.12.2008
Age : 34
Lokacija : SPLIT

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   uto lip 16, 2009 1:57 pm

U zadnjih nekoliko godina, mislim od 2000 je pocela obnova! Najprije je napravljen vez 28, sredia se taj famozni lukobran gdje su bili najcesce remorkeri i brodovi kao sta je danasnja IVONA i prevrnutii brod koji dan danas nije pronaden NAUTIKA 64 na kojem su nazalost poginuli hrvatski pomorci!!! Nakon toga su dosle kocke na sv. petra i nakon toga je napravljen vez 16!!! I onda dolazi produzenje gata sv. petra!!! da je sve bilo po planu danas bi imali i vanjske vezove, ali nije!!! o tome sam pisa u prijasnjem postu!!!
Mora se radit obavezno na ulazu u luku!!! Ulica Kralja Zvonimira je ljeti(vikendom) prepuna, ljuti dobiju napadaj kad se voze kroz nju.
Sta se tice terminala u planu je medunarodni terminal koji bi trebao ici na lukobran(preko puta veza 27), dok bi ovaj sadasnji bio u potpunosti prepusten lokalnom prometu. to bih bio veliki potez za luku i to ce biti napravljeno cim se dobije dozvola od grada.
Sta se tice izlaza iz luke, evo jedan primjer koji se desio prije par godina, a koji se jos ponekad ponovi!!! Na vez 27 u 11:10 uplovljava SPLIT PRVI sa 80 automobila iz Supetra, u 11:15 u isto vrijeme na vez 26 uplovljava TIN UJEVIC sa 170 automobila iz supetra i trajekt SUPETAR na vez 28 sa 100 automobila iz Rogaca!!! Znaci 350 automobila u manje od 10 min!!! najprije je izkrcavao SPLIT PRVI, pa TIN UJEVIC, pa SUPETAR!! Zadnji automobil iz SUPETRA je izasao u 12:10!!! A pruga za Rogac mu je bila u 11:45!!! Krenuo je tek u 12:30!!! kasnio je 45 minuta zbog upravo te jedne trake koja je jedini izlaz iz luke
[Vrh] Go down
glava79

avatar

Join date : 16.07.2008
Age : 39
Lokacija : Split

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   uto lip 16, 2009 10:58 pm

Šta se tiće gužve prilikom iskrcaja tu djelom odgovornosti ima i prometna policija koja dopušta radnicima Dalmacijavina da parkira aute na cesti.
[Vrh] Go down
karabin

avatar

Join date : 06.06.2009
Lokacija : u gvardiji

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   čet lip 18, 2009 1:49 pm

sviđa mi se ova fredova ideja sa tunelom ali mi se čini kao malo predelikatan zahtjev za izvođače. a sta mislite o preseljenju u sjevernu luku. nisam baš upoznat sa infrastrukturom u tom dijelu splita ali mi se ovako laički čini kao sasvim prihvatljiva pozicija
[Vrh] Go down
glava79

avatar

Join date : 16.07.2008
Age : 39
Lokacija : Split

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   čet lip 18, 2009 9:33 pm

karabin je napisao/la:
sviđa mi se ova fredova ideja sa tunelom ali mi se čini kao malo predelikatan zahtjev za izvođače. a sta mislite o preseljenju u sjevernu luku. nisam baš upoznat sa infrastrukturom u tom dijelu splita ali mi se ovako laički čini kao sasvim prihvatljiva pozicija
U sjevernu luku bi se moglo eventualnu prebacit međunarodni promet, ali lokalni nikako.
[Vrh] Go down
PORT SPLIT

avatar

Join date : 28.12.2008
Age : 34
Lokacija : SPLIT

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   čet lip 18, 2009 9:35 pm

Sjeverna luka je bila u opciji sa Međunarodni promet!!! prebacit lokalni promet u Sjevernu luku je po meni besmisleno!!! Infrastruktura sa putnicki promet je nikakva, takoder trebalo bi napravit velike u skupe zahvate, a i u ostalom putovanje iz Splita prema drugim otocima bih trajalo 10 minuta vise!!! sta se tice dalmacijavina, ceka se dozvola grada za pocetak radova i dalmacijavino odlazi sa te lokacije!!! To je ogroman prostor i za parkiraliste i za hotel koji je u planu na tom mjestu!!!
[Vrh] Go down
PORT SPLIT

avatar

Join date : 28.12.2008
Age : 34
Lokacija : SPLIT

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   pet ruj 11, 2009 2:28 pm

produzuje se gat. sv Duje za 150 metara!!! dobit ce se dva nova veza!!! rok izgradnje srpanj 2010.
[Vrh] Go down
DavorVis

avatar

Join date : 07.09.2011
Age : 40
Lokacija : Norpina

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   pon tra 27, 2015 5:30 pm

Danas je ministar Hajdaš-Dončić potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje trajektnog pristaništa u Trogiru.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/hajdas-doncic-potpisao-ugovor-o-sufinanciranju-izgradnje-trajektnog-pristanista-u-trogiru-294883
Da na iznosim cijeli tekst, prenosim ovu izjavu:
"Ovim trajektnim pristaništem riješit će se za sljedećih 50 godina problem povezanosti Trogira posebice sa okolnim otocima Drvenik Veliki i Drvenik Mali i opskrbu tih otoka, a ujedno će se rasteretiti prometnu gužvu u Trogiru", kazao je Maroević.

A o trajektima ni riječi. Hoće li i idućih 50 godina škovacere tamo ploviti? Koji današnji trajekti uopće mogu pristati u Drvenik Veli i Mali, osim škovacera? Braća KIJEVO?
[Vrh] Go down
DavorVis

avatar

Join date : 07.09.2011
Age : 40
Lokacija : Norpina

PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   sub sij 27, 2018 4:02 pm

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/1qst-izgradnjom-pristupne-ceste-u-svibnju-se-otvara-nova-trajektna-luka-soline#/clanak/1qst-izgradnjom-pristupne-ceste-u-svibnju-se-otvara-nova-trajektna-luka-soline

Izgradnjom pristupne ceste u svibnju se otvara nova trajektna luka Soline
26.01.2018. u 14:38h
D.N.
Nova trajektna luka Soline, koja će povezivati Trogir sa susjednim otocima Drvenikom velim i Drvenikom malim, bit će otvorena u svibnju
Nova trajektna luka Soline, koja će povezivati Trogir sa susjednim otocima Drvenikom velim i Drvenikom malim, bit će otvorena u svibnju, do kad će se izgraditi 257 metara duga pristupna cesta koja je nužna za njezino funkcioniranje, najavili su u petak na gradilištu te ceste splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Trogira Ante Bilić.
- Kad pristupna cesta bude dovršena, luka Soline bit će stavljena u funkciju, a tako će se poboljšati prometna povezanost trogirskoga kopnenog područja s obližnjim otocima Drvenikom velim i Drvenikom malim. - rekao je župan Boban.
Po njegovim riječima, radove s 2,7 milijuna kuna financira Splitsko-dalmatinska županija, a Grad Trogir je dao oko tri milijun kuna za otkup zemljišta i potrebnu dokumentaciju.
Bilić je istaknuo kako zbog neizgrađene pristupne ceste "imamo dvije godine izgrađenu, a neiskorištenu luku Soline".
Župan Boban i trogirski gradonačelnik Bilić posjetili su danas i otoke Drvenik veli i Drvenik mali, koji, kako su rekli, dvadesetak godina imaju teškoća s vodoopskrbom.
- Ove godine izradit ćemo projektnu dokumentaciju za postavljanje (podmorskih) vodovodnih cijevi do dvaju otoka - Drvenika velog i Drvenika malog koje će stajati između 800.000 i milijun kuna. - rekao je Boban.
Bilić je istaknuo kako se na tim otocima povećava izgradnja apartmana, a planirana je i gradnja kampova, što će pridonijeti razvoju turizama, za što je nužno osigurati kvalitetnu vodoopskrbu.
- Trogirski turizam je u velikom razvoju. U prosincu smo imali porast boravka turista na trogirskom području za 20 posto u odnosu prema prosincu godinu dana prije, a prema dosadašnjim najavama, turistička sezona u ljeto 2018. bit će u porastu za 20 do 30 posto u odnosu prema lani. - istaknuo je Bilić.
Upozorio je kako bi u Trogiru na ljeto mogao biti prometni kolaps ako se do tada ne završi novi Čiovski most.
- Imamo obećanja Hrvatskih cesta i ministra mora, prometa i infrastrukture da će gradnja Čiovskog mosta biti završena do 1. srpnja te vjerujemo kako će se taj rok poštovati jer bi bila katastrofa ako bismo ove ljetne sezone morali patiti zbog prometne gužve na trogirskom području koje bismo bili rasterećeni završetkom gradnje Čiovskog mosta. - rekao je Bilić.
Istaknuo je kako je izgradnja tog mosta u najavljenim rokovima iznimno važna i zbog sanacije starog mosta u Trogiru, koji je nedavno oštećen.
- Za sanaciju starog mosta bit će nužno dvadesetak dana zaustaviti promet preko njega, a to će biti moguće jedino kad se pusti u promet novi Čiovski most. - objasnio je Bilić, ističući kako je završetak gradnje novoga Čiovskog mosta "pitanje života na Čiovu i u Trogiru".
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Obnova Hrvatskih luka   

[Vrh] Go down
 
Obnova Hrvatskih luka
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Brodovi i pomorstvo :: Putnički brodari :: Infrastruktura-
Forum(o)Bir: